Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Σύμφωνα  με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το περιοδικό Forbes στις 2 Μαρτίου 2015, η καθαρή αξία της περιουσίας των απανταχού δισεκατομμυριούχων έφτασε στο ύψος των 7 τρις δολαρίων. Επίσης, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε στους 1.826 με μέσο πλούτο 3,8 δις δολάρια. Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου έχουν αυξήσει τον πλούτο τους κατά 10%, από $ 6.4 τρισεκατομμύρια το 2014, ενώ ο συνολικός αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 11%.

 

Στην παρουσίαση της έκθεσης του, το Forbes τονίζει την εντυπωσιακή αποσύνδεση μεταξύ της συνεχούς αύξησης του πλούτου για τους υπερ-πλούσιους και την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. «Παρά την δραματική μείωση στις τιμές του πετρελαίου και το αποδυναμωμένο ευρώ,  οι ανά τον κόσμο δισεκατομμυριούχοι αψήφησαν την παγκόσμια οικονομική κρίση και επεκτάθηκαν για άλλη μια χρονιά’’ τονίζει το περιοδικό. Αυτή η αύξηση του πλούτου των δισεκατομμυριούχων συνδέεται με τη συνεχιζόμενη αύξηση στις παγκόσμιες χρηματαγορές, τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης και το ρεκόρ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το σπίτι της Wall Street και το κέντρο του παγκόσμιου χρηματιστικού κεφαλαίου, διαθέτει και πάλι με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, τον μεγαλύτερο αριθμό δισεκατομμυριούχων-που ανέρχεται αισίως στους 536. Από την αρχή της λεγόμενης «οικονομικής ανάκαμψης», το 2009, το 95% του συνόλου των κερδών από εισοδήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πάει στο  1% του πληθυσμού. Οι χώρες που ακολουθούν με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους είναι η Κίνα με 213, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, την Ινδία και τη Ρωσία η οποία σημειώνει και μια σημαντική μείωση σε 88 από 111 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος Joseph Kishore του Global Research ορισμένες ευρύτερες συγκρίσεις είναι αποκαλυπτικές. Για παράδειγμα, το χρέος της Ελλάδας προς τις τράπεζες της Ευρώπης είναι περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του κόσμου είναι περισσότερο από 77 φορές το ποσό αυτό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πόλη του Ντιτρόιτ έχει ένα χρέος 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια, ή ένα χιλιοστό του συνολικού πλούτου των δισεκατομμυριούχων του κόσμου. Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ντιτρόιτ  διασύρονται εδώ και χρόνια από μια καταστροφική αναδιάρθρωση (‘προγράμματα λιτότητας’) που υπαγορεύεται από τα τραπεζικά καρτέλ και υποστηρίζεται από όλο το πολιτικό κατεστημένο, με αποτέλεσμα την μαζική εξαθλίωση και τον αποδεκατισμό του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Η λίστα Forbes, συνεχίζει ο Kishore, αποτελεί την έκφραση του παρασιτικού χαρακτήρα του παγκόσμιου καπιταλισμού στο σύνολό του. Και αυτό γιατί όποιος και αν είναι ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας με τον οποίο ο πλούτος των υπερ-πλουσίων είναι συνδεδεμένος π.χ. χρηματοπιστωτικός τομέας, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, κλπ, οι  περιουσίες τους συναρτώνται άμεσα με την ραγδαία αύξηση των χρηματιστηριακών αγορών.

Η συγκέντρωση αυτών των τεράστιων ποσών στα χέρια τόσο λίγων δεν είναι απλώς προϊόν της  οικονομικής διαδικασίας και λειτουργίας της αγοράς, αλλά ενσυνείδητες πολιτικές των κυβερνήσεων που εντάθηκαν από το οικονομικό κραχ του 2008 και μετά. Όπως αναφέρει και το World Socialist Web Site την εποχή εκείνη, η κρίση ήταν ‘’η μορφή με την οποία μια θεμελιώδη αναδιάρθρωση της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και οι κοινωνικές και ταξικές σχέσεις στις οποίες βασίζεται, εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα..’’

Από το 2009, από τότε δηλαδή που εφαρμόσθηκαν οι πολιτικές της διάσωσης των τραπεζών εις βάρος των κρατικών προϋπολογισμών και των φορολογουμένων, τα μηδενικά (και τώρα πλέον αρνητικά) επιτόκια και τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» , ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανά τον κόσμο έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.

Ο καθολικός χαρακτήρας αυτών των διαδικασιών καθιστά σαφές ότι αυτό που πραγματικά διακυβεύεται είναι η ίδια η φύση της υφιστάμενης οικονομικής τάξης. Η τεραστίων διαστάσεων αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και η αντίστοιχα απίστευτη μεταφορά πλούτου από τα κάτω προς τα πάνω είναι εκφράσεις του υπό πτώχευση και νοσούντος κοινωνικού συστήματος που δεν είναι άλλο από τον καπιταλισμό. Ο Joseph Kishore, ολοκληρώνοντας, υποστηρίζει ότι η παρακμή και η κρίση του συστήματος παράγουν τα μέσα για τον ίδιο τον θάνατο του- την έκρηξη δηλαδή της κοινωνικής σύγκρουσης και της ταξικής πάλης σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή:  https://makroskopos.wordpress.com/