Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Αγορά.

Τίτλος: Πανδαισία του μεσημεριού

Βιβλίο: Κυνηγός ιστοριών.

Συγγραφέας:  Eduardo Galeano

Εκδόσεις: Πάπυρος 

 

Υπήρχαν πρωτόγνωρα ψάρια, φυτά που δεν τα συναντούσες σε κανένα κήπο, βιβλία σπάνιων βιβλιοθηκών.

Στην αγορά της οδού Τριστάν Ναρβάχα του Μοντεβιδέο υπήρχαν βουνά από φρούτα, δρόμοι πλημμυρισμένοι με λουλούδια, και παντού μυρωδιές και άπειρα χρώματα. Υπήρχαν ολόκληρες ορχήστρες με ωδικά πτηνά, ομάδες χορευτών, και κήρυκες του ουρανού και της γης, που ανεβασμένοι σε ένα σκαμνί ξεφώνιζαν το αποκαλυπτικό μήνυμά τους. Οι κήρυκες του ουρανού ανακοίνωναν πως είχε έρθει η ώρα της ανάστασης. Οι κήρυκες της γης ανακοίνωναν την ώρα της εξέγερσης.

Περισσότερα...

Tag: Τεχνολογία της επιβίωσης.

Βιβλίο: Γη του Πυρός

Τίτλος: Πορεία για το Πουέρτο Εδέμ. (απόσπασμα)

Συγγραφέας:  Coloane Francisco

Εκδόσεις: Opera 

 

Τις μπόρες της νύχτας διαδέχτηκε ένα πρωινό τόσο λαμπε­ρό που το Πουέρτο Εδέμ έμοιαζε σαν να γεννήθηκε εκείνη τη στιγμή. Στο Δυτικό Κανάλι, το νησί Γκροσόβερ έσχιζε στη μέση το στενό Πέρασμα του Ινδού σαν μεγάλο κήτος, πλάγια­σμένο πάνω στα νερά με την πράσινη ράχη του ακίνητη. Πί­σω απ' τη ράχη, στο βάθος, ξανοίγονταν κι άλλες εικόνες, γαλάζιες, λευκές, πράσινες, οριοθετώντας τα νερά του κανα­λιού που προχωρούσε σαν μονοπάτι που βγάζει σ' άλλους κόσμους.

Περισσότερα...

Tag: Ελεύθερα αγαθά.

Βιβλίο: Παραμύθια από το τηλέφωνο.

Τίτλος: Ο ήλιος και το σύννεφο.

Συγγραφέας: Τζιάννι Ροντάρι

Εκδόσεις: Τεκμήριο

Ό ήλιος ταξίδευε στον ουρανό χαρούμενος και λαμπρός πάνω στο πύρινο αμάξι του, ρίχνοντας τις ακτίνες του προς όλες τις κατευθύνσεις προς μεγάλο θυμό ενός σύννεφου με διάθεση καταιγίδας, πού γκρίνιαζε:

- Σπάταλε, τρυπιοχέρη, πέτα από δώ, πέτα από κει τις αχτίδες σου, να δεις τί θα σού μείνει!

Στ' αμπέλια, κάθε ρώγα σταφύλι πού ωρίμαζε στο τσαμπί έκλεβε μια αχτίδα το λεφτό, ή και δύο. Και δεν υπήρχε χορταράκι η αράχνη η λουλούδι, η σταγόνα νερό πού να μη πάρει το μερτικό του.

Περισσότερα...

Tag: Ωδή στον Jeremy Bentham (Hedonic or felicific calculus)

Βιβλίο: Οι λέξεις ταξιδεύουν

Τίτλος: Λίγα λόγια για τον πετυχημένο άνδρα

Συγγραφέας:  Eduardo Galeano

Εκδόσεις: Πάπυρος  

Περισσότερα...

Tag: Έμποροι -Τράπεζες.

Βιβλίο: Εκκλησιαστής

Συγγραφέας: Luther Blisset

Εκδόσεις: Π. Τραυλός 

 

-Αυτό είναι το λιμάνι στο οποίο κυκλοφορούν τα περισσότερα εμπορεύματα απ' όλη την Ευρώπη.

Στεκόμαστε μπροστά σ' ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο με τρία κατάρτια. Τ ο πηγαινέλα των φορτοεκφορτωτών στην προκυμαία είναι εντυπωσιακό, με τα σακιά στους ώμους, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες  για να τα κουβαλήσουν. Ο μόλος είναι κατάμεστος- άνθρωποι που παζαρεύουν ακαταπαύστως, ναυτικοί, στρατολόγοι. Διακρίνω από μακριά μια ισπανική περίπολο και αμέσως τινάζομαι.

-Όχι, όχι, ηρέμησε. Έτσι ερείπιο που κατάντησες, κανείς δεν πρόκειται να σε αναγνωρίσει. Αυτοί δεν είναι τύποι που πάνε γυρεύοντας για μπελάδες. Ζήσε κι άφησε και τους άλλους να ζήσουν είναι το σύνθημά τους. Εσύ στάθηκες άτυχος, γιατί μπλέχτηκες τυχαία σε μια ιστορία αντεκδίκησης. Έλα, προχώρα.

Περισσότερα...