Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Αξία χρήσης – ανταλλακτική αξία.

Τίτλος: Ο μάγος με τούς κομήτες

Συγγραφέας: Ροντάρι

Εκδόσεις: Τεκμήριο

 

Ο μάγος με τούς κομήτες

Μια φορά ένας μάγος ανακάλυψε μια μηχανή για να φτιάχνει κομήτες. 'Έμοιαζε λιγάκι με τη μηχανή που κόβει τον κιμά, αλλά δεν ήταν ή ίδια, και χρησίμευε για να κατασκευάζει κομήτες όσους θες, μεγάλους και μικρούς, με την ουρά απλή ή διπλή, με φώς κίτρινο ή κόκκινο, και λοιπά.

Ο μάγος γυρνούσε σε χώρες και χωριά, δεν έλειπε ποτέ από ένα παζάρι, παρουσιάστηκε ακόμα και στην 'Έκθεση τού Μιλάνου και στην Έκθεση αλόγων στη Βερόνα, και παντού έδειχνε τη μηχανή του κι εξηγούσε πόσο εύκολο ήταν να την χάνεις να λειτουργήσει.

Οι κομήτες έβγαιναν μικροί, μ' ένα σπαγγέτι για να τούς κρατάς, μετά όσο ανέβαιναν ψηλά έπαιρναν το μέγεθος πού επιθυμούσες, κι ακόμα και τούς πιο μεγάλους δεν ήταν τίποτα δύσκολο να τούς κουμαντάρεις απ' ότι έναν χαρταετό.

Περισσότερα...

Tag: Αγορά.

Τίτλος: Πανδαισία του μεσημεριού

Βιβλίο: Κυνηγός ιστοριών.

Συγγραφέας:  Eduardo Galeano

Εκδόσεις: Πάπυρος 

 

Υπήρχαν πρωτόγνωρα ψάρια, φυτά που δεν τα συναντούσες σε κανένα κήπο, βιβλία σπάνιων βιβλιοθηκών.

Στην αγορά της οδού Τριστάν Ναρβάχα του Μοντεβιδέο υπήρχαν βουνά από φρούτα, δρόμοι πλημμυρισμένοι με λουλούδια, και παντού μυρωδιές και άπειρα χρώματα. Υπήρχαν ολόκληρες ορχήστρες με ωδικά πτηνά, ομάδες χορευτών, και κήρυκες του ουρανού και της γης, που ανεβασμένοι σε ένα σκαμνί ξεφώνιζαν το αποκαλυπτικό μήνυμά τους. Οι κήρυκες του ουρανού ανακοίνωναν πως είχε έρθει η ώρα της ανάστασης. Οι κήρυκες της γης ανακοίνωναν την ώρα της εξέγερσης.

Περισσότερα...

Tag: Ωδή στον Jeremy Bentham (Hedonic or felicific calculus)

Βιβλίο: Οι λέξεις ταξιδεύουν

Τίτλος: Λίγα λόγια για τον πετυχημένο άνδρα

Συγγραφέας:  Eduardo Galeano

Εκδόσεις: Πάπυρος  

Περισσότερα...

Tag: Τεχνολογία της επιβίωσης.

Βιβλίο: Γη του Πυρός

Τίτλος: Πορεία για το Πουέρτο Εδέμ. (απόσπασμα)

Συγγραφέας:  Coloane Francisco

Εκδόσεις: Opera 

 

Τις μπόρες της νύχτας διαδέχτηκε ένα πρωινό τόσο λαμπε­ρό που το Πουέρτο Εδέμ έμοιαζε σαν να γεννήθηκε εκείνη τη στιγμή. Στο Δυτικό Κανάλι, το νησί Γκροσόβερ έσχιζε στη μέση το στενό Πέρασμα του Ινδού σαν μεγάλο κήτος, πλάγια­σμένο πάνω στα νερά με την πράσινη ράχη του ακίνητη. Πί­σω απ' τη ράχη, στο βάθος, ξανοίγονταν κι άλλες εικόνες, γαλάζιες, λευκές, πράσινες, οριοθετώντας τα νερά του κανα­λιού που προχωρούσε σαν μονοπάτι που βγάζει σ' άλλους κόσμους.

Περισσότερα...

Tag: Ελεύθερα αγαθά.

Βιβλίο: Παραμύθια από το τηλέφωνο.

Τίτλος: Ο ήλιος και το σύννεφο.

Συγγραφέας: Τζιάννι Ροντάρι

Εκδόσεις: Τεκμήριο

Ό ήλιος ταξίδευε στον ουρανό χαρούμενος και λαμπρός πάνω στο πύρινο αμάξι του, ρίχνοντας τις ακτίνες του προς όλες τις κατευθύνσεις προς μεγάλο θυμό ενός σύννεφου με διάθεση καταιγίδας, πού γκρίνιαζε:

- Σπάταλε, τρυπιοχέρη, πέτα από δώ, πέτα από κει τις αχτίδες σου, να δεις τί θα σού μείνει!

Στ' αμπέλια, κάθε ρώγα σταφύλι πού ωρίμαζε στο τσαμπί έκλεβε μια αχτίδα το λεφτό, ή και δύο. Και δεν υπήρχε χορταράκι η αράχνη η λουλούδι, η σταγόνα νερό πού να μη πάρει το μερτικό του.

Περισσότερα...