Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Φυσιολογικές ανάγκες κατά Maslow

Τίτλος: Ο θρύλος του Άγιου Πότη

Συγγραφέας: Joseph Roth

Εκδόσεις: Άγρα


ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΧΑΘΗΚΕ κι ό καλοντυμένος κύ­ριος. Διότι στ' αλήθεια του είχε αποκαλυφθεί το θαύμα, είχε προσχωρήσει στην πίστη κι είχε αποφασίσει να ζήσει τη ζωή των φτωχών. Γι αυτό κι έμενε κάτω από τις γέφυρες.

Όσο για τον άλλο, αυτός ήταν ένας πότης, ή πιο σωστά ένας μέθυσος. Αντρέας ήταν το όνομα του. Και ζούσε στην τύχη, όπως πολλοί πότες. Είχε περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που κράτησε στα χέρια του διακόσια φράγκα. Κι ίσως γι αυτό, επειδή δηλαδή είχε περάσει πολύς καιρός, στάθηκε στο λιγοστό φως ενός από τα ελάχιστα φανάρια που υπήρχαν κάτω από τις γέφυρες, έβγαλε ένα χαρτί από την τσέπη του κι ένα μικρό μολυβάκι και σημείωσε τη διεύθυνση της μικρής αγίας Τερέζας και το ποσό των διακοσίων φράγκων, που της χρωστούσε πλέον. Μετά ανέβηκε κάποια από τις σκάλες που οδηγούσαν από τις όχθες του Σηκουάνα πάνω στις προκυμαίες. Γιατί εκεί, το ήξερε υπήρχε ένα εστιατόριο. Και μπήκε μέσα και έφαγε και ήπιε με την ψυχή του και ξόδεψε μπόλικα λεφτά κι αγόρασε κι ένα μπουκάλι να το πάρει μαζί του για τη νύχτα, που σκόπευε να την περάσει κάτω από τη γέφυρα, όπως πάντα. Μάλιστα μάζεψε και μια εφημερίδα από έναν σκουπιδοτενεκέ. Αλλά όχι για να τη διαβάσει, μόνο για να σκεπαστεί με τις σελίδες της. Γιατί οι εφημερίδες κρατάνε ζέστη, αυτό το ξέρουν όλοι οι άστεγοι.

Υποσημείωση:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2010 για κάθε έναν νέο Αμερικανό δισεκατομμυριούχο που γεννούσε η πολιτική Ομπάμα αντιστοιχούσαν 130.000 απολυόμενοι Αμερικανοί εργάτες…

 

Oι 500 µμεγαλύτεροι μονοπωλιακοί όμιλοι των ΗΠΑ αύξησαν τα κέρδη τους κατά 335%. Την ίδια χρονιά οι ίδιοι όμιλοι προχώρησαν στην απόλυση 821.000 εργαζομένων.

 

Ο αριθμός των άστεγων παιδιών που κυριολεκτικά ζουν στους δρόμους ξεπερνά το 1 εκατομμύριο…

 

The reason they call it the American Dream is because you have to be asleep to believe it."

George Carlin