Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Ελεύθερα αγαθά.

Βιβλίο: Παραμύθια από το τηλέφωνο.

Τίτλος: Ο ήλιος και το σύννεφο.

Συγγραφέας: Τζιάννι Ροντάρι

Εκδόσεις: Τεκμήριο

Ό ήλιος ταξίδευε στον ουρανό χαρούμενος και λαμπρός πάνω στο πύρινο αμάξι του, ρίχνοντας τις ακτίνες του προς όλες τις κατευθύνσεις προς μεγάλο θυμό ενός σύννεφου με διάθεση καταιγίδας, πού γκρίνιαζε:

- Σπάταλε, τρυπιοχέρη, πέτα από δώ, πέτα από κει τις αχτίδες σου, να δεις τί θα σού μείνει!

Στ' αμπέλια, κάθε ρώγα σταφύλι πού ωρίμαζε στο τσαμπί έκλεβε μια αχτίδα το λεφτό, ή και δύο. Και δεν υπήρχε χορταράκι η αράχνη η λουλούδι, η σταγόνα νερό πού να μη πάρει το μερτικό του.

-Άφησε, άφησε να σε κατακλέβουν όλοι: θα δεις πώς θα σε ευχαριστήσουν όταν δεν θα 'χεις πια τίποτα να σού κλέψουν.

Ο ήλιος συνέχιζε χαρούμενος το ταξίδι του, χαρίζοντας αχτίδες κατά εκατομμύρια, κατά  δισεκατομμύρια, χωρίς να τις μετρά.

Μόνο το ηλιοβασίλεμα μέτρησε τις αχτίδες πού τού ΄μείναν: και κοίτα τί παράξενο, δεν τού έλειπε ούτε μια. Το σύννεφο από την έκπληξη του έλιωσε σε χαλάζι. Ο ήλιος βούτηξε χαρούμενος στη θάλασσα.

 

*Στον αντίποδα της οικονομικής (νεοκλασικής) ορθοδοξίας, το μη πεπερασμένο των ελεύθερων αγαθών, είναι από τα λίγα που δεν έχουν υπαχθεί ολοκληρωτικά στην εμπορευματική διαδικασία. Απόπειρες γίνονται. Τα μικροοικονομικά εργαλεία (Contingent valuation) επιχειρούν να μετρήσουν αξίες και να φτιάξουν αγορές… Η κατανεμητική αποτελεσματικότητα είναι παρούσα και εδώ!

*Παραμύθι πάλι… Ροντάρι ξανά…. Είναι που συνεχώς μας βγάζει ο δρόμος στην παιδική βιβλιοθήκη…