Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Τεχνολογία της επιβίωσης.

Βιβλίο: Γη του Πυρός

Τίτλος: Πορεία για το Πουέρτο Εδέμ. (απόσπασμα)

Συγγραφέας:  Coloane Francisco

Εκδόσεις: Opera 

 

Τις μπόρες της νύχτας διαδέχτηκε ένα πρωινό τόσο λαμπε­ρό που το Πουέρτο Εδέμ έμοιαζε σαν να γεννήθηκε εκείνη τη στιγμή. Στο Δυτικό Κανάλι, το νησί Γκροσόβερ έσχιζε στη μέση το στενό Πέρασμα του Ινδού σαν μεγάλο κήτος, πλάγια­σμένο πάνω στα νερά με την πράσινη ράχη του ακίνητη. Πί­σω απ' τη ράχη, στο βάθος, ξανοίγονταν κι άλλες εικόνες, γαλάζιες, λευκές, πράσινες, οριοθετώντας τα νερά του κανα­λιού που προχωρούσε σαν μονοπάτι που βγάζει σ' άλλους κόσμους.

 

Οι τρεις βουτηχτές με τις λαστιχένιες στολές τους και τα σκάφανδρα, ξεμπάρκαραν από το Χουαμπλίν κι επιβιβάστη­καν αμέσως στις φαλαινόβαρκες που τους περίμεναν. Την ίδια μέρα η γολέτα άρχισε τον περίπλου της στα γειτονικά πελάγη, όπου συναντιόταν με τις πέντε βάρκες των βουτηχτά­δων και των βοηθών τους, που είχε προσλάβει το αφεντικό του Χουαμπλίν από το Πουέρτο Μοντ για να δουλέψουν όλο το χειμώνα, σ' εκείνη την περιοχή.

Οι φαλαινόβαρκες, που κρατούσαν τ' όνομά τους από τότε που χρησίμευαν για το κυνήγι των μεγάλων θαλάσσιων θηλα­στικών, όργωναν τα νερά με τα πανιά τους, μια μαΐστρα κι ένα φλόκο. Μερικές φορές, σαν πολυτέλεια, το πλήρωμα ύψωνε κι έναν τρίγκο, που έδινε την όψη μικρού ιστιοφόρου με ψηλή πλώρη και μυτερή πρύμη. Επέβαιναν ο βουτηχτής κι οι δύο βοηθοί που έπρεπε να του δίνουν αέρα με την τρόμπα, την οποία δούλευε με το ροδάνι ο ένας. Ο άλλος ανέβαζε το συρμά­τινο δίχτυ: το τσινγκίγιο. Όταν ο βουτηχτής κάτω στο βυθό το είχε γεμίσει μύδια, έδινε δυο τραβήγματα στο σχοινί που έφτα­νε στα χέρια του βοηθού και λειτουργούσε σαν τηλέγραφος.

Οι μεγάλες χιονοπτώσεις του Ιουνίου άρχισαν να τους δυ­σκολεύουν κάνοντας πολύ σκληρότερη τη δουλειά. Είχαν ασπρίσει τα πάντα εκεί κάτω. Το παχύ πάπλωμα του χιο­νιού, χτενισμένο απαλά από τον άνεμο, κατέβαινε από τις ψη­λές κορφές μέχρι το επίπεδο της θάλασσας, όπου το κύμα το τρόχιζε σαν τέλεια κρυστάλλινη κορνίζα.

Η βλάστηση των νησιών πολλές φορές ξημέρωνε κι αυτή τυλιγμένη στα λευκά, κι οι κοντόφαρδες δρύες, οι δάφνες και οι κέδροι, δημιουργούσαν μορφές παιχνιδιάρικες, σκαλι­στές κι ανάλαφρες, που σαν από θαύμα κρέμονταν πάνω από τα διάφανα γαλανά νερά.

Άλλοτε πάλι, πάγος σκέπαζε τη θάλασσα στα κανάλια, και οι βουτηχτές έπρεπε να σπάσουν το αδύναμο κρύσταλλο, για να χωθούν στην απέραντη υποθαλάσσια τζαμαρία. Με τις άσπρες λαστιχένιες στολές τους και το μεγάλο στρογγυλό σκάφανδρο από γυαλιστερό χαλκό με πράσινα στίγματα σκου­ριάς, βιδωμένο στο λαιμό πάνω στους ώμους, κατέβαιναν σαν αργοκίνητα φαντάσματα στη θαλάσσια κλίνη, από μια σιδε­ρένια σκαλίτσα γαντζωμένη στην κουπαστή της βάρκας. Η κόκκινη λαστιχένια μάνικα ήταν αυτή που τους κρατούσε στη ζωή, στέλνοντας τον πολύτιμο αέρα από τη βάρκα στα πνευμόνια τους.

Κάτω, μέσα στα πρασινογάλαζα νερά, ο δύτης στην αρχή αχνοφαινόταν σαν μεγάλος άσπρος βάτραχος με μπρούντζινο κεφάλι, ή σαν παράξενο ψάρι που μισανοίγει τα φυλλώματα της φυκιάδας.

Με αργό ρυθμό, οι άντρες στη βάρκα δούλευαν τα ροδάνια της τρόμπας του αέρα, διοχετεύοντας το ζωοφόρο υλικό στον ομφάλιο λώρο του γιου της γης, μέσα στα θαλάσσια σωθικά της. Από εκείνη τη ζωή που εξαρτιόταν από τους ίδιους, οι βοηθοί έβλεπαν μονάχα πού και πού κάποιες φυσαλίδες, σαν σαπουνόφουσκες, που ανέβαιναν στροβιλίζοντας στην επιφάνεια. Αυτό γινόταν κάθε φορά που το κεφάλι του άντρα, μέσα στο μεταλλικό σκάφανδρο, πίεζε γέρνοντας στο πλάι τη βαλβίδα διαφυγής του αέρα, που είχε κάψει στα πνευμόνια του για να ζήσει. Η μηχανική διαδικασία, με το διακεκομμένο ρυθμό της, έκανε συχνά τους βοηθούς να ξε­χνούν πως μ' εκείνες τις φυσαλίδες αέρα έφθανε στην καρδιά ενός ανθρώπου η ζωή, δεμένη πάντα δραματικά με το θάνατο.  

Τι σκέφτονται οι βουτηχτές, όταν βαδίζουν στο βυθό της θάλασσας Πολλοί λένε πως σκέφτονται μόνο τα μύδια με τα οποία πρέπει να γεμίσουν το τσινγκίγιο, για να το σηκώσει ο βοηθός στα δύο τραβήγματα του σχοινιού. Σχετικά με αυτά που βλέπουν, συνήθως σιωπούν. Έχουν ένα ενοχλητικό χαμό­γελο σφίγγας, καθώς ανασαίνουν ελεύθερα τον αέρα κολυμπώ­ντας στην επιφάνεια πλάι στη βάρκα, όταν οι βοηθοί τούς ξε­βιδώνουν το χάλκινο σκάφανδρο.

 

 

Η τεχνολογία είναι παράγοντας που σχετίζεται με την εξέλιξη ως ιδιότητα των αναγκών, την ΚΠΔ, τη συνάρτηση παραγωγής, τη θέση της καμπύλης προσφοράς κ.τ.λ.

Η τεχνολογική σχέση που ενσωματώνεται στην παραγωγική διαδικασία ξεπερνά την επιστήμη και δένετε πολλές φορές με την ζωή των εργατών. Η τεχνολογική σχέση που δένει τους βουτηχτές με την επιβίωση, περιγράφεται στο παραπάνω απόσπασμα.

 

Μέσα από την εξαίρετη πένα του Coloane μπορεί ο αναγνώστης να  γνωρίσει τη ζωή στη Γη του Πυρός, που είναι σκληρή σαν τον πάγο. Ένα ακόμα βιβλίο του (που προτείνουμε) είναι το Ακρωτήριο Χορν.

 

Ο Λουίς Σεπούλβεδα λέει: "Για να μιλήσω για τον Coloane, δεν βρίσκω καλύτερη αρχή από το "μια φορά κι έναν καιρό" που μας άνοιγε ορθάνοιχτες τις πόρτες της φαντασίας. Ο μεγαλύτερος συγγραφέας της Χιλής, ένας γίγας..."