Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Αγορά.

Τίτλος: Πανδαισία του μεσημεριού

Βιβλίο: Κυνηγός ιστοριών.

Συγγραφέας:  Eduardo Galeano

Εκδόσεις: Πάπυρος 

 

Υπήρχαν πρωτόγνωρα ψάρια, φυτά που δεν τα συναντούσες σε κανένα κήπο, βιβλία σπάνιων βιβλιοθηκών.

Στην αγορά της οδού Τριστάν Ναρβάχα του Μοντεβιδέο υπήρχαν βουνά από φρούτα, δρόμοι πλημμυρισμένοι με λουλούδια, και παντού μυρωδιές και άπειρα χρώματα. Υπήρχαν ολόκληρες ορχήστρες με ωδικά πτηνά, ομάδες χορευτών, και κήρυκες του ουρανού και της γης, που ανεβασμένοι σε ένα σκαμνί ξεφώνιζαν το αποκαλυπτικό μήνυμά τους. Οι κήρυκες του ουρανού ανακοίνωναν πως είχε έρθει η ώρα της ανάστασης. Οι κήρυκες της γης ανακοίνωναν την ώρα της εξέγερσης.

 

Κάποιος περιφερόταν ανάμεσα στους πάγκους, προσπαθώντας να πουλήσει μια κότα, την οποία έσερνε μ' ένα σχοινί, σαν να ήταν σκυλί. `Άλλος πουλούσε έναν πιγκουίνο, που κατά λάθος η θάλασσα τον είχε ξεβράσει στις ακτές μας, από τα χιόνια του Νότου.

Υπήρχαν σειρές ολόκληρες μεταχειρισμένα, κακοπαθημένα παπούτσια, με ανασηκωμένες τις μύτες κι ανοιχτά στόματα. Τα παπούτσια πουλιόντουσαν είτε σε ζευγάρια είτε μονά, για άσους είχαν μόνο ένα πόδι. Υπήρχαν μεταχειρισμένα γυαλιά, κλειδιά, μεταχειρισμένες μασέλες. Οι μασέλες αναπαύονταν μέσα σε κουβάδες με νερό. Ο πελάτης έχωνε τα χέρι στον κουβά, διάλεγε, κι ανοιγόκλεινε τα σαγόνια του: αν η μασέλα δεν του έκανε, την έβαζε πίσω στη θέση της.

 Υπήρχαν ρούχα για να ντυθείς και ρούχα για να γδυθείς, όπως υπήρχαν μετάλλια αθλητών και στρατηγών, και ρολόγια που έδειχναν την ώρα που εσύ ήθελες. Εκεί συναντούσες φίλους κι εραστές, χωρίς να ξέρεις ότι τούς ψάχνεις.

Γιορτή της μνήμης, και της επόμενης Κυριακής το μεσημέρι.