Σφυρής Παναγιώτης

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Οικονομολόγος/Εκπαιδευτικός

Πανεπιστημιακά

Προετοιμασία ΑΟΘ

 

 

Media

    Music        Videos          Links

  

Οικονομικά Σταυρόλεξα

 

 

Tag: Αξία χρήσης – ανταλλακτική αξία.

Τίτλος: Ο μάγος με τούς κομήτες

Συγγραφέας: Ροντάρι

Εκδόσεις: Τεκμήριο

 

Ο μάγος με τούς κομήτες

Μια φορά ένας μάγος ανακάλυψε μια μηχανή για να φτιάχνει κομήτες. 'Έμοιαζε λιγάκι με τη μηχανή που κόβει τον κιμά, αλλά δεν ήταν ή ίδια, και χρησίμευε για να κατασκευάζει κομήτες όσους θες, μεγάλους και μικρούς, με την ουρά απλή ή διπλή, με φώς κίτρινο ή κόκκινο, και λοιπά.

Ο μάγος γυρνούσε σε χώρες και χωριά, δεν έλειπε ποτέ από ένα παζάρι, παρουσιάστηκε ακόμα και στην 'Έκθεση τού Μιλάνου και στην Έκθεση αλόγων στη Βερόνα, και παντού έδειχνε τη μηχανή του κι εξηγούσε πόσο εύκολο ήταν να την χάνεις να λειτουργήσει.

Οι κομήτες έβγαιναν μικροί, μ' ένα σπαγγέτι για να τούς κρατάς, μετά όσο ανέβαιναν ψηλά έπαιρναν το μέγεθος πού επιθυμούσες, κι ακόμα και τούς πιο μεγάλους δεν ήταν τίποτα δύσκολο να τούς κουμαντάρεις απ' ότι έναν χαρταετό.

Ο κόσμος μαζευόταν γύρω από το μάγο, όπως μαζεύεται πάντα γύρω από εκείνους πού δείχνουν στην αγορά μια μηχανή για να φτιάχνεις τίποτα λεπτά τα μακαρόνια ή για να καθαρίζεις τις πατάτες, αλλά δεν αγόραζαν ποτέ ούτε έναν τοσοδούλη κομήτη.

— "Αν ήταν μπαλόνι, σίγουρα — έλεγε μια καλή γυναικά. — αλλά αν τού αγοράσω έναν κομήτη, το παιδί μου ποιός ξέρει τί διαβολιά θα σκαρώσει.

Κι ό μάγος: — Μα, πάρτε Θάρρος! Τα παιδιά σας θα πάνε στ' αστέρια, αρχίστε να τα συνηθίζετε από μικρά.

— "Όχι, ευχαριστώ. Στ' αστέρια ας πάει κανείς άλλος, το παιδί μου όχι, σίγουρα.

— Κομήτες. 'Αληθινοί κομήτες. Ποιός τούς θέλει;

Αλλά κανείς δεν τούς ήθελε. `Ο φτωχός μάγος από τις τόσες μέρες πού 'χε να φάει, γιατί δεν έβγαζε ούτε δραχμή, είχε καταντήσει πετσί και κόκκαλο.

'Ένα βράδυ πού πεινούσε περισσότερο απ' άτι συνήθως, μεταμόρφωσε τη μηχανή του πού έφτιαχνε κομήτες σ Ένα κεφαλοτύρι και το 'φαγε.